Tuesday, 27 November 2012

SOLAT

Setelah lama x update,akhirnya aku kembali menulis. Kali nie just nak share satu story nie. Okay...layan la story nie...^_^

............................................................................................................

Rasulullah S.A.W bersabda :
 " 2 rakaat solat sunat fajar itu lebih baik daripada dunia seisinya " H. Muslim & Tarmizi

Diriwayatkan bahawa Rasulullah SAW bersabda yg bermaksud 
" Setelah Allah SWT selesai menciptakan Jibrail AS dgn bentuk yg cantik, Allah menciptakan pula 600 sayap yg panjang, sayap itu antara timur dan barat. 
Setelah itu Jibrail memandang dirinya sendiri dan berkata : "Wahai tuhanku, adakah engkau menciptakan makhluk yg lebih baik drpd aku ? ". Lalu Allah berfirman yg bermaksud " Tidak..."

Kemudian Jibrail berdiri lalu solat 2 rakaat kerana syukur kepada Allah SWT dan tiap-tiap rakaat itu lamanya 20 ribu tahun.
Setelah selesai Jibrail solat, maka Allah SWT berfirman yg bermaksud...
" Wahai Jibrail, kau telah menyembah ku dgn ibadah yg bersungguh-sungguh, dan tidak ada seorang pun yg menyembah kepada ku seperti ibadah kamu, akan tetapi diakhir zaman nnti akan datang seorang nabi yg mulia yg paling aku cintai, namanya Muhammad. Dia mempunyai umat yg lemah dan sentiasa berdosa, sekiranya mereka itu mengerjakan solat dua rakaat yg hanya sebentar saja, dan mereka dalam keadaan lupa serta serba kekurangan, fikiran mereka melayang bermacam macam dan dosa mereka pun besar juga. Maka demi kemuliaanKu dan ketinggianKu, sesungguhnya solat mereka itu aku lebih sukai dari solatmu itu. Kerana mereka mengerjakan solat atas perintahKu, sedangkan kamu mengerjakan solat bukan atas perintahKu ".

Kemudian Jibrail berkata 
" Ya tuhanku, apakah yg enkau hadiahkn kepada mereka sebagai imbalan ibadat mereka ? "

Lalu Allah berfirman yg bermaksud.....

"Ya Jibrail, akan Aku berikan syurga Ma'waa sebagai tempat tinggal..." Kemudian JIbrail as meminta izin keada Allah untuk melihat syura Ma'waa. Setelah Jibrail as mendapat izin dari Allah SWT maka pergilah Jibrail as dengan mengembangkan sayapnya dan terbang, setiap dia men! gembangkan dua sayapnya dia boleh menempuh jarak perjalana 3000 tahun, terbanglah malaikat jibrail as selama 300 tahun sehingga ia merasa letih dan lemah dan akhirnya dia turun singgah berteduh di bawah bayangan sebuah pohon dan dia sujud kepada Allah SWT lalu ia berkata dalam sujud:" Ya Tuhanku apakah sudah aku menempuh jarak perjalanan setengahnya, atau sepertiganya, atau seperempatnya?"
Kemudian Allah SWT berfirman yg bermaksud...

"Wahai JIbrail, kalau kamu dapat terbang selama 3000 tahun dan meskipun aku memberikan kekuatan kepadamu seperti kekuatan yang engkau miliki, lalu kamu terbang seperti yang telah kamu lakukan, nescaya kamu tidak akan sampai kepada sepersepuluh dari beberapa perpuluhan yang telah kuberikan kepada umat Muhammad terhadap imbalan solat dua rakaat yang mereka kerjakan....."............................................................................................................
       
Tu je la story yg ingin disampaikn...diharap cerita ini dpt meningkatkn adrenalin kita dlm beribadah.Amin.

Sekian...........

No comments:

Post a Comment